广州书友图书有限公司
新闻详情

2017年广东省普通高中学业水平考试英语科考试大纲

2017年广东省普通高中学业水平考试英语科考试大纲

I.考试性质

广东省普通高中学业水平考试是衡量普通高中学生是否达到高中毕业要求的水平测试。考试成绩可作为普通高中学生毕业、高中同等学力认定和高职院校分类提前招生录取的依据。

II.命题指导思想

命题以中华人民共和国教育部2003年颁布的《普通高中英语课程标准(实验)》七级要求和本大纲为依据。试题体现普通高中新课程的理念,反映本学科新课程标准的整体要求,适用于使用经过全国中小学教材审定委员会初审通过的各版本普通高中课程标准实验教科书的考生。试题考查考生英语的基础知识及应用,注重考查考生在篇章的层面上对英语基础知识的掌握程度和应用能力,符合水平性考试的规律和要求。

III.考核目标与要求

一、语言知识

要求考生根据《普通高中英语课程标准(实验)》中高中英语课程七级目标要求,了解和掌握《普通高中英语课程标准(实验)》附录中所列出的各项内容,包括语音项目、语法项目、功能意念项目、话题项目和词汇。

二、语言运用

(一)阅读

要求考生能读懂书、报、杂志中关于一般性话题的简短文段以及公告、说明、广告等,并能从中获取相关信息。考生应能:

1)理解主旨和要义

2)理解文中具体信息

3)根据上下文推断生词的词义

4)做出简单判断和推理

5)理解文章的基本结构

6)理解作者的意图、观点和态度

(二)写作

要求考生根据提示进行书面表达。考生应能:

1)清楚、连贯地传递信息,表达意思

2)有效运用所学语言知识

IV.考试范围与考试内容

依据中华人民共和国教育部2003年颁布的《普通高中课程方案(实验)》和《普通高中英语课程标准(实验)》,按照高中英语课程标准规定的必修课程(即英语1”英语5”五个模块),确定考试内容。

V.考试形式

闭卷,笔答;考试时间为90分钟,试卷满分100分。

VI.试卷结构和题型

全卷共五大题,46小题。其中第IIIIII题为选择题,合计70分,占70%;第IVV题为非选择题,合计30分,占30%

I.情景交际

本题共5小题,每小题2分。每小题为一个不完整的简短对话,要求考生从所给的4个选项中选出最佳选项补全对话。主要考查考生根据语境正确使用日常交际用语的能力。

本部分所需时间约为5分钟。

.阅读理解

本题共15小题,每小题2分。该题有3-4篇阅读短文(不少于600词),每篇短文后有3-5个小题,要求考生根据所提供的短文内容,从每题所给的4个选项中选出最佳选项。主要考查考生阅读理解书面英语的能力。

本部分所需时间约为35分钟。

.完形填空

本题共15小题,每小题2分。该题在一篇约250词的短文中留出15个空白,要求考生掌握其大意,然后从每题所给的4个选项中选出最佳选项。主要考查考生在篇章层面对词汇和语用知识的掌握情况。

本部分所需时间约为20分钟。

IV.语法填空

本题共10小题,每小题1.5分。该题在一篇约200词的短文中留出10个空白,部分空白的后面给出单词的基本形式,要求考生按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。主要考查考生在篇章层面对语法和语用知识的掌握情况。

本部分所需时间约为15分钟。

V.书面表达

本题1题,15分。要求考生根据所给情景,用英语写一篇80个单词左右的短文。主要考查考生的书面表达能力。

本部分所需时间约为15分钟。

试卷题型、题量、计分和时间安排如下:

题序

题型

题量

赋分

分值

时间(分钟)

情景交际

5

2

10

5

阅读理解

15

2

30

35

完形填空

15

2

30

20

IV

语法填空

10

1.5

15

15

V

书面表达

1

15

15

15

总计


46


100

90

VII题型示例

I.情景交际

阅读下列简短对话,从ABCD中选出最佳答案,将对话补全

1.  W: May I ask a question afterclass, Sir?

M: ______, but not during mylunch break.

A. I’m sorry                   B. Sometime

C. Go ahead                 D. Certainly

答案:D

II.阅读理解

阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的ABCD项中选出最佳选项。

One sunny day, an ant wentalong the bank of a river. It felt very thirsty, so it bent down to drink fromthe river. But suddenly it slipped and fell into the water. The ant tried toswim back to the bank, but it couldn’t reach it. The current (水流) of the river was too strong.

Just when the ant thoughtall hope was lost, a bird flew by, and saw the ant struggling in the water.Taking pity on the ant, the bird flew down, picked up a leaf, flew over the antagain, and dropped the leaf onto the water. The ant quickly climbed onto theleaf and was saved at last.

A few days later, the antcame across the bird who had saved its life. It was resting on the branch of atree. Suddenly, the ant saw a hunter aiming his gun at the bird. The antquickly crawled towards the hunter and bit his foot. The hunter cried out inpain. On hearing the cry, the bird flew away. The brave ant saved the bird’slife.

1. The ant went to the riverto _____.

A. play games

B. drink water

C. have a bath

D. have a swim

答案:B

2. What did the bird use tosave the ant?

A. A branch.

B. A bank.    

C. A tree.

D. A leaf.    

答案:D

3. The bird flew away when_____.

A. it saw the ant

B. it saw the hunter

C. it heard the cry of the hunter

D. it heard the sound of the gun

答案:C

4. The ant saved the birdbecause it wanted to _____.

A. stop the bird from flying away

B. thank the bird for saving its life

C. thank the hunter for dropping his gun

D. stop the hunter from aiming at the bird

答案:B

III.完形填空

阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的ABCD项中选出最佳选项。

One day a donkey fell into adeep hole. The  1   animal cried loudly for hours as itsowner tried to figure out what to  2  .Finally, he decided it just wasn’t worth the effort to 3   theold donkey, and the hole needed to be  4   up anyway. So he invited all his neighbors to  5   him. They each took a shovel(铲子)and began to fill the  6   with dirt(泥土). At first, the donkey criedout  7  . But as more dirt fell into the hole,the donkey quieted down. The owner looked down into the hole, and was  8   by what he saw. When the dirt hit its  9  ,the donkey shook it off and took a step up on the new layer(一层) of dirt. As the neighbors  10   to put dirt on top of the animal, it shook it offand  11   astep up. Pretty soon, the donkey jumped over the  12   of the hole and escaped.

Life is going to shovel dirt  13 you, all kinds of dirt. Thetrick to get out of the hole is to stop  14   and not to let the dirt  15   you, but to shake it off and take a step up.

1.       Alonely                   Blucky             Cpoor        Dmad

答案:C

2.       Asee                 Bsay                 Cdo                  Dtake

答案:C

3.       Asave               Bpunish           Cfeed        Dsell

答案:A

4.       Acleaned          Bshut        Cclimbed         Dcovered

答案:D

5.       Avisit               Breplace           Chelp        Dpay

答案:C

6.       Adonkey          Bground           Cneighbor        Dhole

答案:D

7.       Aslowly                  Bmiserably              Chopefully              Dangrily

答案:B

8.       Asurprised              Bdisappointed  Cpleased         Dworried

答案:A

9.       A back                   Btail                 Ceyes        Dlegs

答案:A

10.   Awanted                 Bcontinued             Cdecided          Dlearned

答案:B

11.   Afollow                  Bmove             Cwatch             Dchange

答案:B

12.   Abottom                  Bcenter            Cedge        Dceiling

答案:C

13.   Abehind                  Bunder             Caround           Don

答案:D

14.   Asleeping         Bworking         Cclimbing        Dcrying

答案:D

15.   Aprotect                  Bpollute           Ccure        Dbury

答案:D

IV.语法填空

阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。

In my family, there arethree people. My father is a  1   (farm) and goes to work in the field everyday. He isn’t good at talking but he  2   (get) on well with other people. My mother isvery kind and is  3   (friend) to everybody. So when I have  4   problem I will turn to her  5   help. My friends say I am clever, because whenthe teacher asks  6   (we) very difficult questions, I cancome up with the answers  7   (quick). But my father thinks I’m  8  (patient).He says  once I have difficulty in  9   (solve) problems, I’ll easily give up. This is  10 I need to improve in thefuture.

答案:

1. farmer      2.gets           3. friendly           4. a        5. for

6. us              7.quickly      8. impatient              9.solving      10. what/where

V.书面表达

假定你是李华。请你给美国笔友Peter写封信,告诉他你叔叔李明将去他所在城市开会,带给他想要的那幅中国画,同时询问他是否可以接机。信中还需说明:

李明:高个子,戴眼镜

航班号:CA985

到达:86日上午11:30

注意:1.词数80左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯;

3.开头语和结束语已为你写好。

Dear Peter,

How are you doing?

I’m writing to tell youthat……

Looking forward to yourreply.

Yours,

Li Hua

范文:

Dear Peter,

How are you doing?

I’m writing to tell you thatmy uncle Li Ming is going to your city for a conference, and I’ve asked him tobring you the Chinese painting you asked for.

And I’d like you to do me afavor. Since this is his first visit to the U.S., would you please meet myuncle at the airport and take him to his hotel?

His flight number is CA985,and the plane will arrive at 11:30 am, August 6. My uncle is tall and he iswearing glasses.

Looking forward to yourreply.

Yours,

Li Hua